Șase asociații naționale și alte zece regionale din domeniul turismului solicită Guvernului României, printr-o Scrisoare Deschisă, măsuri concrete pentru readucerea României într-o stare de curățenie.
Demersul vine ca urmare a conferinței Grădina Carpaților: de la branding de țară, la nevoia de sustenabilitate a destinațiilor, organizată joi, 22 iunie 2023, la București, de către Asociația de Ecoturism din România (AER) și Federația Industriei Hoteliere din România (FIHR), în prezența a peste 100 de participanți.
Turismul românesc își construiește un brand: Grădina Carpaților. Dar locurile străbătute de turiștii noștri, români sau străini, devin din ce în ce mai poluate cu deșeuri. Ce carte de vizită are o țară în care uitându-ne pe fereastră din trenul de legătură între Aeroportul Internațional Otopeni și București, capitala României, vedem câmpuri pline de deșeuri? La marginea oricărei parcări publice, pe marginea unui drum național din România, vedem mormanele de deșeuri aruncate. Orice râu din țară, după ce străbate câteva localități devine plin de deșeuri. La marginea localităților din România, din București până în satele de munte, găsim locuri în care se aruncă necontrolat gunoaie.