Eco Maramureș: interviu cu echipa de management a destinației

1. Ce teritoriu include destinația Eco Maramureș și ce are specific?

Inima verde a Maramureșului încă bate în ritmuri ancestrale. O găsești cuibărită în munții Gutâi, care îmbrățișează colinele blânde dintre râurile Mara și Cosău. Un spațiu spectacular, în care oamenii își duc viața simplu, după cum le dictează anotimpurile, credința și tradițiile. Sunt 4 comune: Ocna Șugatag, Desești, Budești și Călinești, care au devenit parte din destinația de ecoturism Mara-Cosău-Creasta Cocoșului, redenumită Eco Maramureșcertificată pentru prima dată de Ministerul Turismului  în anul 2014 și recertificată în 2018 și 2022.

Este un teritoriu în care natura a fost foarte generoasă, existând pe acest spațiu nu mai puțin de 7 arii naturale protejate: Cheile Tătarului, Creasta Cocoșului, Tăurile Chendroaiei, Lacul Morărenilor, Tăurile de la Hoteni, Turbăria Iezerul Mare și Pădurea Crăiască.

Zona montană, cu Masivul Gutâi și Creasta Cocoșului oferă peisaje superbe, în timp ce zona depresionară are caracter rural-tradițional, cu sate înșirate de-a lungul râurilor Mara și Cosău. Aici, casele și gospodăriile din lemn sunt încă prezente la tot pasul, iar celebrele porți maramureșene sunt mărturia vie a iscusinței meșterilor populari care le-au făurit.

Bisericile din lemn, cu turle înalte și zvelte, au fiecare câte o poveste unică, încrustată în lemn, două dintre ele fiind incluse în Patrimoniul Mondial Unesco: Biserica de lemn „Sfântul Nicolae” din Budeşti – Josani și Biserica de lemn „Sfânta Paraschiva” din Desești.

Satele maramureșene sunt încă vii, iar tradițiile și obiceiurile sunt păstrate cu sfințenie, portul popular fiind purtat cu mândrie duminica și la sărbători.

Continuarea articolului aici

ALTE ARTICOLE

Meniu