1. Ce teritoriu include destinația și ce are specific?
Situată în vestul României, Pădurea Craiului este parte a Munților Apuseni și se întinde între Valea Crișului Repede și Țara Beiușului.
Relieful din Pădurea Craiului este unul specific reliefului carstic, peșteri, văi înguste, chei și defileuri. Acest relief specific face din Pădurea Craiului o zonă specială, una în care se pot explora două lumi, una la suprafață și un întreg univers în subteran.
Spectaculosul defileu al Crișului Repede, cea mai lungă peșteră din România (Peștera Vântului), cea mai veche peșteră amenajată din România (Peștera Vadu Crișului), singura peșteră amenajată unde se pot admira cristalele de calcit (Peștera cu cristale din Mina Farcu), prima rețea de peșteri turistice (4 peșteri amenajate) și de peșteri speoturistice (9 peșteri echipate pentru speoturism) din România, și multe altele fac din această destinație o zonă a superlativelor.
Este o destinaţie uşor accesibilă, aflându-se la distanțe relativ mici față de aeroporturile din Oradea, Cluj-Napoca şi Debreţin (Ungaria). Din aceste oraşe, drumurile europene E60 și E79 îi duc pe turiști tocmai la marginea Pădurii Craiului. Zonele turistice din interiorul destinației sunt accesibile printr-o rețea de drumuri județene. Magistrala feroviară Oradea – Bucureşti atinge limita nordică a Pădurii Craiului, în zona Bratca – Şuncuiuş –Vadu Crişului.
Destinația de turism Pădurea Craiului se suprapune parțial peste teritoriile a două situri Natura 2000 (Defileul Crișului Repede – Pădurea Craiului și Defileul Crișului Repede – Valea Iadului) și peste teritoriile administrative a 9 comune, Vadu Crișului, Bratca, Șuncuiuș, Bulz, Roșia, Remetea, Căbești, Aușeu și Măgești.