Descoperă bisericile de piatră din Țara Hațegului

Țara Hațegului este considerată leagănul românismului transilvan, cu cele mai vechi biserici din piatră databile. Acest teritoriu s-a remarcat în Evul Mediu târziu prin mici familii de cnezi români care au ctitorit numeroase biserici de piatră, curți nobiliare și fortificații ale căror ruine încă se mai păstrează. Această efervescență arhitecturală a avut loc pe fondul bogatului material de construcții provenit de la ruinele romane: Sarmizegetusa Ulpia Traiana, numeroase vila rustica și monumente romane dispersate pe întreg teritoriul depresiunii.

Bisericile de piatră din zona Haţegului le întâlnim la Densuş, Sântămăria-Orlea, Strei, Streisângeorgiu, Prislop, Peşteana, Sălaşu de Sus, Sânpetru, Suseni și Ostrov. Ele sunt unele dintre simbolurile cele mai cunoscute ale Țării Hațegului. Zidurile lor îmbină geologia cu istoria, arta și credința, iar poveștile ce le înconjoară sunt tot atâtea motive să le vizitezi!

Biserica din Densuș

Biserica din Densuș este una dintre cele mai cunoscute și, în același timp, controversate biserici de pe teritoriul României. Cu siguranță este cea mai inedită biserică din Țara Hațegului atât datorită planului arhitectural, dar și a multitudinii de materiale de construcție refolosite.

Continuarea articolului aici

ALTE ARTICOLE

Meniu